fbpx

Ohjeita

Kissanpennun ruokintaohje


KISSANPENNUN KEINORUOKINTA

Mikäli emokissa kuolee tai se ei välitä pennuistaan, pentue on liian suuri tai emältä ei tule tarpeeksi maitoa tai sillä on utaretulehdus, joudutaan harkitsemaan keinoruokintaa. Keinoruokinta on työteliästä puuhaa, mutta se onnistuu, jos on paljon aikaa ja kiinnostusta asiaan. Paras ratkaisu olisi löytää pennuille keinoemo, joka imettäisi pennut ja opettaisi samalla niille sosiaalista käyttäytymistä. Kissaemo hyväksy yleensä helposti vieraat poikaset.

Pennuille voi syöttää joko kotitekoista maidonvastiketta tai kaupallisia maidonvastikkeita. Lactol-emänmaidonvastiketta saa hyvin varustetuista lemmikkieläinliikkeistä. Walthamin Feline Substitute Instant Diet-emämaidonvastikettasaa eläinlääkärin reseptillä apteekista.

 

Keinotekoinen maidon korvike

  • 1,5 kkp koko maitoa (3%)
  • munankeltuainen
  • Monivimin-tippa (apteekista ilman reseptiä)
  • 1,5 tl kalsiumkarbonaattia (1,5 g) (apteekista ilman reseptiä)

Yllämainitut aineet sekoitetaan keskenään. Seosta ei saa tehdä enempää kuin yhtenä päivänä kuluu. Seos säilytetään jääkaapissa ja lämmitetään käden lämpöiseksi ennen juottamista.

Kissanpentujen juottamiseen sopii nuken tuttipullo, tippapipetti tai pieni injektioruisku, jonka päähän laitetaan venttiilikumi. Pentuja on juotettava varovasti ja niiden on annettava imeä itse. Pakkojuotolla aiheutetaan helposti ruuan meno keuhkoihin ja keuhkotulehdus, joka usein johtaa eläimen menehtymiseen. Kaikkien ruuanvalmistuksessa käytettävien astioiden ja ruokintavälineiden pitää olla moitteettoman puhtaita.

Vastasyntynyt kissanpentu painaa noin 90 - 110 g. Sen pitäisi kaksinkertaistaa painonsa ensimmäisen elinviikon aikana ja sen jälkeen kasvaa noin 50 - 100 g viikossa. Urospennut kasvavat nopeammin ja suuremmiksi kuin naaras pennut. 24 - 48 tunnin ikäiset pennut syövät noin. 2 - 3 ml syöttökerralla. Kun pentu on kylläinen, sen vatsa kylkikaaren takana on pullea ja se kääntää päänsä sivuun.

 

Ruokintasuositukset

  • 1-viikkoiset: 13 ml/100g paino/vrk

  • 2-viikkoiset: 17 ml/100g paino/vrk

  • 3-viikkoiset: 20 ml/100g paino/vrk - Pennuille aletaan vähitellen syöttää kiinteää ruokaa

  • 4-viikkoiset: 22 ml/100g paino/vrk - Pennuille aletaan vähitellen syöttää kiinteää ruokaa

Ruoka jaetaan vähintään neljään antokertaan vuorokaudessa, mielummin useampaan. Kolmen viikon ikäisille pennuille aletaan vähitellen tarjota kiinteää ruokaa. Kissanpennuille voi sekoittaa lämpimästä vedestä ja kissan purkkiruuasta pehmeää seosta, jota laitetaan matalalle lautaselle. Pennun suun voi kastaa hellävaroen seokseen ja samalla, kun se nuolee naamaansa puhtaaksi, se alkaa uteliaana miettiä lautasen sisältöä.

Vähitellen maidon osuutta pienennetään ja kiinteän ruuan osuutta lisätään. 4 kk ikäisenä kissanpentuja voi ruokkia 3 kertaa päivässä. Jos kissa ei syö 15 - 20 minuutin kuluessa ruoka nostetaan pois eikä sitä tarjota ennen seuraavaa ruokintakertaa, killä kissoista tulee helposti nirsoja ruokansa suhteen.

Normaalisti emo nuolee pentujen alavatsaa ja hännänalusta laukaistakseen ulostus- ja virtsaamisrefleksin. Tätä emon toimintaa voi jäljitellä ennen syöttöä kostutetulla pumpulitukolla.

Kissanpennut pidetään lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Normaali pentu nukkuu suurimman osan syöttöjen välisestä ajasta. Niiden turhaa koskettelua ja liikuttelua syöttöjen välillä tulee välttää. Jos pennut huutavat ja valittavat, niillä on joko nälkä tai kylmä tai molempia.

Lue myös artikkelimme

Kissan astutus, tiineys ja pentujen kehitys

Kissanpentu tulee taloon.

Keuruun Eläinklinikka • Multiantie 7 • 42700 KEURUU • 044 2662 303 • palvelemme ma-to 08-16, pe 08:30-16 (epidemia-ajan)

© Keuruun Eläinklinikka Oy 2019. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®