Punkin poisto

Punkit kannattaa poistaa aina punkkipihdeillä tai punkkisilmukalla/-lassolla, jos sellainen on käytettävissäsi. Lasson tai pihtien puuttuessa voit käyttää myös esim. pinsettejä, sillä olennaista on poistaa punkki mahdollisimman nopeasti. Tartuntavaara alkaa noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä.

Tartu punkkipihdeillä tai lassolla punkkiin läheltä punkin päätä, aivan ihon vierestä. Irrota punkki varovasti yhteen suuntaan pyörittämällä, niin kuin vääntäisit ruuvia. On hyvä jos toinen henkilö pitää tarvittaessa lemmikkiä paikallaan toimenpiteen ajan. Tärkeää olisi saada koko punkki irti, myös punkin väkäsellinen imukärsä. Vanha rasvalla poistaminen ei ole suositeltavaa. Rasva tukehduttaa punkin, ja punkki saattaa oksentaa mahdollisen taudinaiheuttajan lemmikkisi elimistöön.

Punkin poistamisen jälkeen on purema-alue hyvä puhdistaa desinfioivalla puhdistusaineella. Vältä punkin koskettelua käsin ja pese/desinfioi tarvittaessa omat kätesi toimenpiteen jälkeen.

Punkki voidaan nykyään testata Borrelioosin varalta. Testi voidaan tehtä klinikallamme, kun tuot punkin tuoreeltaan meille. Punkkia ei saa laittaa veteen. Testin voit myös ostaa meiltä ja tehdä halutessaan testin kotona itse.

Punkin purema-aluetta on hyvä seurata muutaman päivän ajan. Lievä punoitus on alueella normaali ärsytysreaktio. Mikäli purema-alue tuntuu vaivaavan lemmikkiäsi,  lemmikille nousee kuume tai tulee muita yleisoireita tai purema-alueelle kehittyy laajeneva (yli 5cm halkaisijaltaan) punainen rengas, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Paras keino välttyä punkin levittämiltä taudeilta on ennaltaehkäistä punkin puremat sopivilla lääkevalmisteilla. Kerromme niistä mielellämme lisää. Suojaamalla lemmikkisi suojaat myös itseäsi mahdollisilta punkkien levittämiltä taudeilta.

Borrelioosia vastaan on nyt olemassa myös rokote koirille. Rokottamisen kannattavuudesta ei ole vielä yksiselitteistä näyttöä (Lue artikkeli). Tiedotamme rokotusmahdollisuuksista myöhemmin lisää.

Keuruun Eläinklinikka • Multiantie 7 • 42700 KEURUU • 044 2662 303 • palvelemme ma-ke 08-18, to 08-17, pe 08:30-16

© Keuruun Eläinklinikka Oy 2017. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®