fbpx

Ohjeita

Punkin poisto

Punkit kannattaa poistaa aina punkkipihdeillä tai punkkisilmukalla/-lassolla, jos sellainen on käytettävissäsi. Lasson tai pihtien puuttuessa voit käyttää myös esim. pinsettejä, sillä olennaista on poistaa punkki mahdollisimman nopeasti. Tartuntavaara alkaa noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä.

Tartu punkkipihdeillä, punkkilassolla tai muulla irrottajalla punkkiin läheltä punkin päätä, aivan ihon vierestä. Irrota punkki joko yhteen suuntaan pyörittämällä (niin kuin vääntäisit ruuvia) tai nostamalla tasaisella vedolla suoraan ylöspäin kunnes punkki irtoaa. On hyvä jos toinen henkilö pitää tarvittaessa lemmikkiä paikallaan toimenpiteen ajan. Tutkimusten mukaan se kumpaa tapaa käytetään ei ole juuri merkitystä sillä punkin suuosasta ainakin osa jää ihoon poistotavasta riippumatta. Sisään jäänyt suuosa aiheuttaa pienen vierasesinereaktion joka työntää sen pois muutamassa päivässä. Tautiriskiin sisään jäänyt suuosan palanen ei vaikuta. Vanha rasvalla poistaminen ei ole suositeltavaa. Rasva tukehduttaa punkin, ja punkki saattaa oksentaa mahdollisen taudinaiheuttajan lemmikkisi elimistöön.

Punkin poistamisen jälkeen on purema-alue hyvä puhdistaa desinfioivalla puhdistusaineella. Vältä punkin koskettelua käsin ja pese/desinfioi tarvittaessa omat kätesi toimenpiteen jälkeen.

Punkin purema-aluetta on hyvä seurata muutaman päivän ajan. Lievä punoitus on alueella normaali ärsytysreaktio. Mikäli purema-alue tuntuu vaivaavan lemmikkiäsi,  lemmikille nousee kuume tai tulee muita yleisoireita tai purema-alueelle kehittyy laajeneva (yli 5cm halkaisijaltaan) punainen rengas, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Paras keino välttyä punkin levittämiltä taudeilta on ennaltaehkäistä punkin puremat sopivilla lääkevalmisteilla (Lue Punkkien torjunta). Kerromme niistä mielellämme lisää. Suojaamalla lemmikkisi suojaat myös itseäsi mahdollisilta punkkien levittämiltä taudeilta!

Borrelioosia vastaan on nyt olemassa myös rokote koirille. Rokottamisen kannattavuudesta ei kuitenkaan ole yksiselitteistä näyttöä. 

Lue artikkelimme Punkkien torjunta, niin tiedät kaiken tarvittavan punkeista. Miten niitä voidaan torjua, mitä valmisteita markkinoilta löytyy ja myös mitä punkit voivat aiheuttaa.

Keuruun Eläinklinikka • Multiantie 7 • 42700 KEURUU • 044 2662 303 • palvelemme ma-to 08-16, pe 08:30-16 (epidemia-ajan)

© Keuruun Eläinklinikka Oy 2021. All rights reserved. Site by Aidia.