fbpx

Ohjeita

Rokotusten sivuvaikutukset

Lemmikin rokottaminen aiheuttaa elimistössä normaalin reaktion rokotteen sisältämiä taudinaiheuttajan osia vastaan. Tämän vuoksi rokotus aiheuttaa luonnollisesti myös joitakin tyypillisiä ja ihan normaaleja reaktioita rokotuskohdassa ja myös joitakin yleisoireita. Pistoskohdassa voi esiintyä rokotuksen jälkeen turvotusta. Turvotus laskee yleensä lähivuorokausien aikana. Myös lievä lämmön nousu ja lemmikin väsyneisyys ovat normaaleja reaktioita rokotuksesta. Hyvin suuri osa lemmikeistä ei kuitenkaan saa rokotuksesta mitään näkyviä oireita.

Allerginen reaktio rokotteen joitakin ainesosia vastaan on aina mahdollista, joskin aika harvinaista. Mahdollisten anafylaktisten hyvin voimakkaiden reaktioiden vuoksi lemmikkiä on syytä tarkkailla rokottamisen jälkeen noin 15 minuutin ajan. Jos lemmikkisi muuttuu tänä aikana hyvin voimattomaksi, naama-alueelle tai muualle nousee selvää turvotusta tai hengitys muuttuu selvästi epänormaaliksi, on syytä palata klinikalle välittömästi saamaan tilan vaatimaa hoitoa. Klinikallamme voitte jäädä myös paikan päälle seurattavaksi rokotuksen jälkeen. Kutina pistoskohdassa on yleistä ja normaalia. Kutina menee ohi muutamissa minuuteissa.

Joillakin yksilöillä saattaa esiintyä myös viivästyneitä reaktioita jopa 1-2 viikon päästä rokotuksesta. Tällöin myös suosittelemme aina olemaan heti yhteydessä.

Vaikka rokotuksilla esiintyykin jonkin verran sivuvaikutuksia, ovat ne varsin harmittomia ja vakavammat oireet hyvin harvinaisia. Yleisen laumaimmuniteetin kehittyminen rokotusten myötä ennaltaehkäisee vakavien tautien leviämistä ja siten lemmikkien säännöllinen rokottaminen on äärimmäisen tärkeää.

 Lue myös kattava artikkeli koirien rokotuksista: www.koiranrokotus.fi

 

 

Keuruun Eläinklinikka • Multiantie 7 • 42700 KEURUU • 044 2662 303 • palvelemme ma-to 08-16, pe 08:30-16

© Keuruun Eläinklinikka Oy 2021. All rights reserved. Site by Aidia.