fbpx

Sterilisointi tähystämällä

Narttukoiran sterilointi tähystysleikkauksena

Mitä tarkoittaa?

tahystinTähystysleikkauksessa koiran joko pelkät munasarjat tai sekä munasarjat että kohtu poistetaan 2-3 pienestä aukosta ohuiden tähystimien avulla. Vatsaontelo täytetään toimenpiteen ajaksi hiilidioksidikaasulla, jonka ansiosta näkyvyys koko vatsaontelo alueelle on erinomainen. Munasarjojen poisto tehdään kahdesta aukosta ja koko kohdun poisto kolmesta. Iho suljetaan haavaliimalla, joten poistettavia tikkejä ei tule.

Miksi yleensä steriloida narttukoira?

Narttukoirien steriloinnilla voidaan ehkäistä kohtutulehduksia, jotka ovat varsinkin iän myötä narttukoirilla vaarana aina juoksuaikojen jälkeen. Samoin joillakin yksilöillä aika kiusallisena esiintyvät valeraskaudet jäävät kokonaan pois. Tutkimuksissa on myös todettu, että varsinkin kun sterilointi tehdään nuorella koiralla jo ennen ensimmäistä juoksua voidaan tehokkaasti vähentää nisäkasvainten riskiä. Metsästyskäyttöön ei narttukoiran sterilointi vaikuta haitallisesti. Päinvastoin ajottain juuri pahimpaan aikaan alkavat juoksut eivät ole enää sotkemassa koiran toimintaa metsällä. Narttukoiran sterilointi ei myöskään muuta millään tavalla koiran luonnetta.

Mitä hyötyjä tähystysmenetelmästä on?

Tähystyksellä tehdystä leikkauksella on monta etua perinteiseen avoleikkaukseen verrattuna. Pienet haavat aiheuttavat huomattavasti vähemmän kudosvauriota nopeuttaen toipumista ja vähentäen huomattavasti kipua leikkauksen jälkeen. Verenvuoto on myös selvästi vähäisempään. Näkyvyys leikkausalueelle on erinomainen, jonka johdosta alueen mahdolliset muutokset havaitaan paremmin ja komplikaatioiden riski on selvästi pienempi. Kaiken tämän ansiosta koira voi myös palata normaaliin aktiiviseen elämään perinteistä avoleikkausta aikaisemmin.

sterilisointi-tahystamallaKenelle ja missä iässä/vaiheessa leikkaus voidaan tehdä?

Koiran sterilaatio tähystyksellä voidaan suorittaa periaatteessa kaikille terveille nartuille. Vähäiset kohtumuutokset eivät estä leikkausta tähystyksellä, mutta jo märkäkohtuasteelle kehittyessään kohtutulehdus vaatii aina avoleikkauksen - jo puhtaasti siksi, että paksu kohtu ei mahdu ulos pienestä tähystysreiästä. Suositeltavaa on suorittaa koiran sterilaatio noin 3-4 kuukautta edellisestä juoksusta. Paras aika tähystyssteriloida koira viimeistään ennen toista juoksua eli noin vuoden iässä. Sterilointi voidaan tehdä myös ennen ensimmäistä juoksua noin 5-6 kk iässä, mutta kasvavalla koiralla steriloinnilla voi joillakin yksilöillä olla lieviä vaikutuksia tukielinten kehitykseen. Nuorella iällä tehty sterilointi ehkäisee kaikkein tehokkaimmin myöhemmässä iässä tulevia nisäkasvaimia.

 

Hyvin pienikokoisilla koirilla (< 5kg) ja kissoilla tähystysleikkaukset ovat mahdollisia, mutta pienistä tähystyshaavoista saavutettava etu ei ole niin suuri kuin isommilla koirilla.

Mitä muuta tähystämällä voidaan tehdä?

Keuruun Eläinklinikka • Multiantie 7 • 42700 KEURUU • 044 2662 303 • palvelemme ma-to 08-16, pe 08:30-16

© Keuruun Eläinklinikka Oy 2021. All rights reserved. Site by Aidia.